BAĞDAT 102
13 Temmuz 2019
MIRACLE RESIDENCE
12 Temmuz 2019

ŞEHİR KONAKLARI

Yılı: 2015

İşveren: Sur Yapı

Alan: 13.000 m2

Yapı Türü: Konut, Ticari

Ekip: Fuat Taşkıranoğlu, Beylem Taşkıranoğlu, Miguel Zapatero, Aurelija Juskaite

Proje Bilgisi

Şehir Konakları Ümraniye’de etrafı yapılaşmış bir bölgede yaklaşık 13 dönüm alan üzerinde 7 dönüm bir bahçe alanını çevreleyen 4 konut bloğu ve bir ticari yapıdan oluşan bir konut projesidir. Site dışında site sakinlerine ve etrafa hizmet eden bir market, açık teraslı bir kafe ve ufak bir çarşısı vardır.

Sitenin güneydoğusunda yaklaşık site büyüklüğünde bir semt parkı yer almaktadır. Bu park içerisinde ıslah edilmiş bir dere yer almaktadır. Yüksek E blok ve ticari birimler güneybatı yönünde kalan işlek caddeye açılmaktadır. Kuzeybatısında Whiteside isminde bir site vardır. Sitemizle aynı caddeyi kullanarak giriş almaktadır.

Dört konut bloğundan A, B, F blokları 9 katlı, E blok 14 katlı, C-D bloklar ikiz nizamda 5  katlıdır.

A B F bloklarının arka (yol) cepheleri kuzeybatı-kuzeydoğu yönüne dönüktür. Az katlı C D blokları arka cephesinde semt parkına bakarlar, güneydoğu kenarında ticari blok yer alır.

Böylece konut bloklarının birbirinin görüş alnına girmeden köşe köşe komşuluklarla salon-mutfak cephelerine geniş boşluklar oluşturması hedeflenmiş olabilecek en büyük bahçe alanı hedeflenmiştir. 

Şehir Konakları düz bir arsa üzerine oturmaktadır. Blokların etrafında dönen ring yolu tek yönlüdür. 450m. Uzunluğunda bir koşu/bisiklet yolu mevcuttur. Bloklara servis ve yaya girişleri arka cephesinden bu ring yolundan yapılır. Site girişi bahçenin en açık olduğu noktada yeralır. İki bodrum kattan oluşan kapalı otoparka giriş-çıkış hemen site girişinden yapıldığı için site içerisinde araç trafiği öngörülmemektedir. 

Vaziyet planında blokların zemin katlarındaki terasların önünde dairelerin şerefiyesini güçlendiren bir yeşil bant bulunur. Bahçe içindeki site içi yaya yolları sürekli bir süs havuzu ile bu özel bahçeleri ayırır. Böylece terasların önü daha tenha bir “yarı özel” alan olarak ayrılmıştır.

Spor alanları arsanın kuzeydoğu köşesinde B Blok arkasında ring yolu ile bahçe duvarları arasında ses konforu düşünülerek bahçeye en uzak alanda çözülmüştür.

Ticari blok yol kotunda (+130) güneybatı boyunca yola maksimum cepheyi veren bir yapıdır. İzdüşümünde E blok yer alır. 

Sosyal tesis, bahçe bütünlüğünü bozmayacak şekilde E blok girişinin hemen yanında yeralır. Elips şeklinde bir pergola ile örtülü terasına bir kafe ve fitness salonu açılmaktadır. Kapalı havuz, bay bayan giyinme odaları sauna, buhar odası ve hamam 1. Bodrum katında yeralmaktadır. Kapalı havuz çatı ışıklığından aydınlanmaktadır. 

Konut blokları kat planı tiplerine göre dört çeşittir.  Bahçe boyunca göz hizasında kalan ilk iki katlarda farklı cephe oranları, ikinci ve üzerinde kalan kısımda ise farklı bir tasarım dili kullanıldı.

Blokların kenarlarında koyu renk yüzeyler üzerinde blok bitişlerine doğru incelen daha açık renk parapetler ve blokların orta akslarının etrafında cephesine göre boşluklar bırakan ahşap dokulu yüzeyler tercih edilmiştir. Alçak katlı ve daha prestijli C-D bloklarında ise ilk iki katta doğal taş kaplama, planı farklılaşan üst katlarda ise ahşap dokulu seramik malzemeler daha yoğun kullanılmıştır. 

Ahşap ve taş kaplama Türk mimari kültüründe yaygın kullanılan malzemelerdendir. Taş kaplamalar C-D bloklarda göz hizasında ahşap kaplamaların altında kullanılmıştır. Ahşap kaplamalar ise diğer bloklarda bahçeye çıkan “cumba” larda ve ilk iki katlarda sekiz katlı blokların göz hizalarında daha hafif perspektifler elde etmek için kullanılmıştır. Cephe oranlarında klasik malzemeler ile modern yorumlar birarada kullanılmış, site içerisinde bir malzeme seçimleri ile modern bir “konak” hissi tasarlanmıştır. 

Tüm bloklarda salon ve mutfak cepheleri bahçeye bakmaktadır. E blok katta dört daire olması nedeniyle yarısı yol cephelidir. 

Kat yüksekliği kabada 3.00m dir. İç mekan temiz yüksekliği 2,78m olacaktır. Çatı arası yoktur. 

2+1, 3+1 ve 4+1 lerden oluşan daire içi planlarında sirkülasyon alanları minimumda tutulmuş, böylece her dairede salon, mutfak ve oda alanlarının büyütülmesi amaçlanmıştır. Tasarımında kullanılan yönetmelik gereği salon içlerinde tamamen açılabilen, mutfaktan erişilen ve salona katılabilen balkon- yemek odaları kulanılmıştır. Ayrıca bu mekanlar yatak odalarında giyinme odaları olarak değerlendirilmiş böylece daire alanı ve kullanımı iyileştirilmiştir. 

Giriş-salon-mutfak ilişkileri düzenlenirken Türk aile yaşantısı dikkate alınmıştır.